Wat is een Ghanta? Vayra.nl. Overzicht. Ankhen & Shop. Boeken. Behandelingen. Workshops. Lezingen. Bestellen. Contact.

Wie is Vajrasattva?

Vajrasattva is de boeddha van de heelheid en daardoor van de genezing. Hij vertegenwoordigt de eenheid van de volledig ontwikkelde mannelijke en vrouwelijke energie, de compleet gezuiverde staat van verlichting. Deze boeddha staat voor het zuiveren van de geest, essentieel voor iedereen die zich geestelijk wil ontwikkelen. Hij is dan ook één van de vele gedaanten van de Adi-Boeddha, de Oer-Boeddha.

De Vajrasattva heeft het uiterlijk van een adolescent. Zijn gezicht is vriendelijk en stralend als een regenboog, die gesymboliseerd wordt door de sjaal, die rond het hoofd gedrapeerd, aan beide zijden tot aan de grond reikt. Zijn lange golvend zwart haar draagt hij in een knot bovenop zijn hoofd. Hij zit in de lotushouding op een ‘Maan- Troon’ van enkelvoudige lotusbloemen.


In zijn rechterhand houdt hij een Vajra - het mannelijke symbool dat staat voor kennis en  onverwoestbaarheid, ter hoogte van zijn borst dicht bij het hart. Tegelijkertijd houdt hij in zijn linker hand de bel  - het vrouwelijke symbool - omhoog gekeerd en op heuphoogte vast. Deze beide symbolen, in interactie met elkaar, leiden tot verlichting.


De Vajrasattva is steeds gekleed in groen en rood zijden kleding, getooid met gouden juwelen en prinselijke ornamenten zoals een kroon, oorringen, halsketting en armbanden.


Vayra-Ghanta   *   Hedwig Arkenaar

Vajrasattva. Klik, voor vergrootte afbeelding.