Wat is een Ghanta? Vayra.nl. Overzicht. Ankhen & Shop. Boeken. Behandelingen. Workshops. Lezingen. Bestellen. Contact.

Wat is een Ghanta?

De Ghanta is de vrouwelijke tegenhanger van de Vajra en is een klankinstrument in de vorm van een bel, waarmee je verbinding kunt leggen tussen de astrale wereld en de aarde. Een Ghanta moet je ‘horen’, de klank van die bel maakt iets in je wakker, laat je wijsheid ontwaken en is een prachtige manier om een meditatie te starten, maar ook af te sluiten.

De klank

De Klank van de Ghanta staat voor het element lucht, de klank van de bel is een offerande aan Boeddha. De Ghanta staat symbool voor wijsheid. De wijsheid in de vorm van het bewustzijn dat ‘de leegte’ kan bevatten, waarbij met leegte wordt bedoeld dat niets op zichzelf staat, maar alles wat wij waarnemen alleen bestaat omdat er iets is dat het veroorzaakt. Bijvoorbeeld: Een auto gaat pas rijden als de motor gestart wordt.

Werken met een Ghanta

Wanneer je je aangetrokken voelt tot de klank van de Ghanta en er zelf een hebt aangeschaft en wilt gebruiken, is het belangrijk om je in ieder geval bewust te zijn van de symbolische betekenis en die zo goed mogelijk tot je door te laten dringen. De ‘leegte’ wordt door de klank gesymboliseerd. Die klank staat niet op zichzelf, maar wordt veroorzaakt als er een klok, een klepel en iemand is die beide met elkaar in aanraking brengt en uit die aanraking het geluid voort komt. Dat geluid ontstaat vanuit de leegte en verdwijnt ook weer in de leegte…


Een meditatie oefening om de werking van een Ghanta zelf  te ervaren:

- Maak je denken zo leeg mogelijk, door het ‘leeg’ te laten lopen, houd je gedachten niet tegen, maar schenk er ook geen aandacht aan. Dan loopt je denken vanzelf leeg!

- Wanneer je zo ‘leeg’ mogelijk bent, laat dan de bel klinken.

- Luister hoe het geluid ontstaat, hoe het doorklinkt en hoe het ten slotte ook weer ophoudt…


Op die manier word je je bewust van de wijsheid en daarmee van de werking van de Ghanta.

Uiterlijk van een Ghanta

Een Ghanta is een bel gegoten van messing of brons waarin vaak ook zilver is verwerkt. De klank wordt mede bepaald door het zilvergehalte van de bel. De bel is vaak rijk gedecoreerd met Boeddhistische symbolen en mantra’s. De keus van een Ghanta is heel persoonlijk, of zoals een lama ooit zei, je moet afgaan op je eigen hartgevoel.  Een Ghanta heeft een opschroefbaar handvat waarvan de bovenkant gelijk is  aan één van de uiteinden  van een Vajra. Onder de 5 of 9 spaken van de Vajra bol is het gezicht van een gekroonde Vajrasattva zichtbaar

Een meditatie oefening


Op deze manier word je je bewust van de wijsheid en daarmee van de werking van de Ghanta.


Vayra-Ghanta   *   Hedwig Arkenaar

Ghanta Kopen?. Ghanta Kopen?.

De Ghanta