Wat is een Ghanta? Vayra.nl. Overzicht. Ankhen & Shop. Boeken. Behandelingen. Workshops. Lezingen. Bestellen. Contact.

Werking van een Vajra

Een Vajra is een bijzonder krachtig instrument waarmee je positieve energieën kunt ontvangen, maar ook kunt zenden.

Het is een boeddhistisch symbool van het onverstoorbare mannelijke en vertegenwoordigt daarmee de levensweg.  Een Vajra vernietigt iedere vorm van onwetendheid, zonder zichzelf te vernietigen. Samen met de Ghanta legt hij de verbinding tussen hemel en aarde. Van een Vajra gaat een enorme hoeveelheid energie uit, die vergelijkbaar is met de diamantscepter die sommige keizers en koningen ooit voerden.


Een Vajra geeft niet alleen energie, maar ook een gevoel van vreugde en vrede. Hij brengt je volledig tot rust en in harmonie en versterkt bovendien je intuïtie. Een Vajra in je slaapkamer verbetert het slapen.


Vajra’s versterken je energie. De energie die een Vajra uitstraalt is aangenaam en verfrissend en in een gesloten hand (om de Vajra) wordt die energie versterkt. Hij versterkt daarbij vooral het ‘ik-gevoel’. Bij iemand die slecht in zijn vel zit en bij wie de energiedoorstroming geblokkeerd is wordt de energie door de Vajra weer gereguleerd.


Moderne huizen zijn vaak gebouwd op aardstralen. De kans op ziekteverschijnselen bij de bewoners wordt daarmee groter. Een Vajra wordt in zo’n situatie - al heel lang - als ontstoringsinstrument gebruikt, door de Vajra op die plek te leggen (bijvoorbeeld bij ondergrondse wateraders). Tests hebben uitgewezen, dat de Vajra helpt tegen vochtophoping in o.a. de benen. Hij haalt tevens de jeuk, prikkeling of allergie die daarmee gepaard kan gaan, weg.

Jezelf genezen met een Vajra

Een Vajra wordt vooral in Nepal en Tibet als versterker van het genezingsproces gebruikt. Je houdt daarbij de Vajra in je rechterhand (voor linkshandigen in de linkerhand) en legt de hand, met de Vayra aan de onderzijde, op de aangedane plek.


Op deze wijze kan iedereen organen en chakra’s bij zichzelf behandelen en blokkades opheffen. Wanneer je met de Vajra werkt voel je een energetische versterking, zolang je de Vajra in je hand hebt. Een dagelijkse behandeling kalmeert je emoties en geeft je ontspanning.


Wanneer je de Vajra wilt hanteren om je aura op te laden, pak het instrument dan bij de knop in het midden vast met je rechterhand. Maak heel rustige meditatieve en sierlijke bewegingen in de vorm van een liggende acht (een lemniscaat) in de lucht voor je, op en neer en van links naar rechts bewegend met je hand binnen je aura (binnen 15 cm. van je lichaam).

Bij een dagelijkse behandeling vermindert je angst en blijf je geaard in stressvolle situaties, bovendien haal je er kracht uit. Hij is daarmee een fijn instrument om in huis en bij de hand te hebben.

Reinigen van dit instrument

Reinig af en toe dit symbool door hem onder stromend water te houden.

Voorbeeld van de werking van een Vajra

Er is een verhaal over Boeddha, die bedreigd werd door een wilde blazende tijger. Hij legde een Vajra dwars voor zich op de grond tussen hem en de tijger in, waarop de tijger met de staart tussen de poten verdween.

Uiterlijk van de Vajra

De Vajra heeft de vorm van een 3-dimensionale lemniscaat. Een Vajra ziet er uit als twee identieke open bollen beide voort komend uit twee lotusbloemen die weer bij elkaar komen in een rond knop in het midden. Die bollen worden gevormd uit vier of acht-tandige symmetrische bogen met een rechte spaak in het midden. Die bogen ontspringen vanuit de lotusbloemen rondom de centrale staak. Ze komen in één punt samen op gelijke afstand van het centrum van de bol, zodat het geheel er uit ziet als een diamanten scepter.

Betekenis van dit uiterlijk

De uiteinden van de Vajra hebben niet alleen de vorm van maar staan ook symbool voor de heilige Tibetaanse berg Kailash, in het Tibetaans Kang Rinpoche, wat kostbaar juweel van sneeuw betekent. Deze berg is  16.718 meter hoog en wordt gezien als een natuurlijke vertegenwoordiging van de as van de wereld. Deze as geeft aan dat er een rechtstreekse verbindingslijn loopt tussen het zichtbare en het onzichtbare, oftewel de aarde en de hemel. Dit is de as waar alles om draait, zowel letterlijk (de as van de aarde) als figuurlijk. De vorm van de bergtop van de Kailash is  4-zijdig en lijkt enigszins op een piramide.

Uitleg bij de afbeelding

 1. En
 2. De 5 spaken van een Vajra of Dorje stellen wijsheid (de centrale spaak), liefde, mededogen, gelijkmoedigheid en vreugde voor.
 3. De mond van het zeemonster Makara, waaruit elke gebogen spaak tevoorschijn komt staat voor de bevrijding.
 4. En
 5. De bovenste lotus bij het middelpunt van de Vajra symboliseert de 8 mannelijke Bodhisattva’s, waaronder één mannelijke zowel als vrouwelijke, waarvan de huidige Dalai Lama de reïncarnatie is. De onderste lotus symboliseert de vrouwelijke Bodhisattva’s waaronder de Vajrasattva.
 6. De centrale bol vertegenwoordigt de eenheid van alle dingen binnen het Universum.

Indien er sprake is van 9 spaken - een in het midden en acht eromheen - beelden de spaken aan de bovenzijde de Boeddha’s om en om een van de vijf families en een van de vier moeders voor.

De spaken aan de onderzijde staan voor de vijf wijsheden en de vier onmeetbare wensen van liefde, verbondenheid, gelijkheid en vreugde voor.

Waar komen Vajra’s voor?

Vajra’s staan op belangrijke Boeddhistische krachtplaatsen, zoals Stoepa’s - oorspronkelijk hopen steen of aarde met daarin relikwieën van Boeddha, later werden dit halfronde gebouwen - en zijn een zender/ontvanger voor positieve energie. Ze versterken de energie in de krachtlijnen die op die krachtplaatsen aanwezig zijn. De energieën die een Vajra doorgeeft zijn aangenaam en verfrissend.

Opbergen van een Vajra na gebruik

Veel gebruikers wikkelen hun Vajra na gebruik in een Khata. Dit is een traditionele ceremoniële sjaal die in Tibet gebruikt wordt. Tibetaanse Katha’s zijn meestal wit, dat het pure hart van de gever van de sjaal symboliseert

Op een Katha staan de 8 voorspoedsymbolen.


Die 8 tekens van voorspoed en geluk zijn:

1 Witte schelp,

2 Parasol,

3 Overwinningsvaandel

4 Twee goudvissen

5 Wiel van de leer

6 Oneindige knoop

7 Lotus

8 Vaas met schatten

Voor meer informatie:

Kijk eens in het boekje ‘Klankschalen, Thinga’s, Bel en Dorje: werking en gebruik’ - in Tibet is de naam van een Vajra, Dorje - van Eva Rudy Jansen. Een recensie daarover is te vinden in Nieuwsbrief nummer 15 op www.malva-registratie.nl.


Vayra-Ghanta   *   Hedwig Arkenaar

Wat is een Vajra?

Een Vajra is een krachtig Tibetaans ritueel voorwerp. De naam Vajra - spreek uit: Vazj-rah - komt uit het Sanskriet en betekent: Diamant, helderheid, leer, bliksemschicht of diamantscepter. Een Vajra is een energetisch instrument dat in Tibet ook wel Dorjé [dor-dzjé] wordt genoemd.


Enkele Vajra’s van hoge kwaliteit zijn via Vayra verkrijgbaar.

Stoepa met Vajra - Klik, voor vergrootte afbeelding. Vajra's. Klik, voor vergrootte afbeelding. Naar begin Pagina. Bestellen         . Vajra Kopen?. Vajra Kopen?.